Schroefcompressor

Schroefcompressor of andere technologie ?

De beste compressor kopen

Schroefcompressor, zuiger-, scroll-, schotten- of turbocompressor? De keuze is niet altijd gemakkelijk. In dit artikel krijgt u enkele tips om de beste compressor voor uw toepassing te kiezen.

Een nieuwe compressor kopen: Schroefcompressor of niet?

U hebt uw productieproces grondig bekeken en de specificaties van uw persluchtverbruikers doorgenomen. Maar hoe kiest u nu de juiste compressor voor uw toepassing?

Maak de juiste keuze

Gelukkig is de juiste compressor kiezen niet zo moeilijk. We helpen u daar ook graag mee. Bel of mail ons gewoon of vul het contactformulier in. Hieronder alvast een overzicht van de keuzemogelijkheden.

Compressortechnologie: Schroefcompressor of Scroll/ Zuiger/ Schotten/  Turbo?

De beste compressor kopen
Verschillende types compressoren

Welk type compressor is het beste geschikt voor welke toepassing?

Laat ons met de twee makkelijkste beginnen. Zowel de Turbo als de Scroll zijn compressoren die alleen geschikt zijn voor specifieke omstandigheden.

Turbocompressor

Turbocompressor
Turbocompressor

De Turbocompressor is een goed idee als u

 • continu, 24u/24u dezelfde constante debieten nodig heeft
 • veel perslucht nodig heeft. Reken op een vermogen van minstens 200 kW voor een Turbocompressor

Als u niet aan deze twee voorwaarden voldoet is een turbocompressor geen optie, ook al is hij nog zo energiezuinig.

Scrollcompressor

Scrollcompressor
Scroll compressor

De Scrollcompressor is alleen geschikt voor lagere behoeften aan perslucht (tot max. 1,64 m³/min bij 8 bar).

Hij is niet geschikt om volcontinu te draaien en heeft een kortere levensduur dan een schroefcompressor.

De scroll compressor is dan weer wel de stilste compressor in ons assortiment en perfect om vlak naast de werkplaats te staan. Bovendien levert hij 100 % olievrije perslucht. Dit maakt hem zeer geschikt voor labo's, medische toepassingen en sommige hoogtechnologische sectoren.

Kiezen tussen zuiger- en schroefcompressoren

Grofweg ziet de vergelijking tussen de zuigercompressor (ook wel pistoncompressor genoemd) en schroefcompressor er zo uit:

Voor- & nadelen schroefcompressor/ zuigercompressor
  Zuigercompressor Schroefcompressor
Aantal draaiuren per jaar Tot 500 uur per jaar Van 500 tot 8.000 uur per jaar
Geschikt voor continugebruik Nee Ja
Energieverbruik Hoger Lager
Vermogen Tussen 1,5 kW en 40 kW Tussen 3 en 500 kW
Geschikt voor frequent op-e en afschakelen Nee Ja
5 jaar garantie (ALMiG) Nee Ja
Geluidsniveau Hoog Stiller

De zuigercompressor is gebaseerd op een oudere technologie, maar kan voor sommige toepassingen toch de beste oplossing zijn. De meeste van onze klanten kiezen voor een schroefcompressor.

Schroefcompressoren

Schroefcompressoren zijn sinds enkele decennia de standaard in de industrie voor vermogens van 4 kW tot 900 kW.

Alle grote wereldmerken bieden de technologie van de schroefcompressoren aan.

Het grote voordeel van de olie geïnjecteerde schroefcompressoren is de permanente koeling door het oliecircuit. Hierdoor kunnen deze compressoren constant hun werk doen en veel draaiuren maken. Een schroefcompressor is dus geschikt voor intensief gebruik.

Sommige compressorfabrikanten (waaronder ALMiG) bieden ook olievrije schroefcompressoren aan. Meer informatie over olievrije schroefcompressoren.

Schroefcompressoren worden courant ingezet tot 13 bar werkdruk, in sommige gevallen tot 15 bar. Ze zijn efficiënter dan de schottencompressoren (tot 20% efficiënter) en dat vooral op de hogere drukken (boven de 7 bar).

Verder is deze technologie zeer geschikt om gecombineerd te worden met frequentiegestuurde motoren (variabel toerental). Door het toerental voortdurend aan te passen aan de persluchtbehoefte hoeft de compressor niet meer belast/onbelast te draaien en kan tevens de werkdruk constant worden gehouden. Dit leidt tot grote energiebesparingen van 20 à 30%.

Als u voor een schroefcompressor kiest, zijn er weer tal van andere punten waar u uit kan kiezen. Hieronder een overzicht van de schroefcompressoren en mogelijkheden bij ALMiG.

Gemeenschappelijke kenmerken van de schroefcompressoren van ALMiG

Garantie van 5 jaar op ALMiG schroefcompressoren
Geldig op alle ALMiG schroefcompressoren

Elke schroefcompressor bij EA Technical Services, is van topkwaliteit en heeft een scherpe prijs. Ze hebben de volgende kenmerken met elkaar gemeen:

 • 5 jaar garantie
 • Industrieel & robuust
 • Gefabriceerd in Duitsland
 • Allerhoogste betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid
 • Hoge energie efficiëntie

Het gamma is uitgebreid. Een overzicht van de mogelijkheden:

Vermogen

Onze schroefcompressoren zijn er vanaf 3 kW tot 500 kW. Het geleverde debiet bij 8 bar gaat van 0.53 m³/ min tot 71,15 m³/ min.

Hoeveel vermogen denkt u nodig te hebben?

Olievrije/ technisch olievrije/ oliegeïnjecteerde schroefcompressoren

Oilfree

De Lento is 100 % olievrij, de andere schroefcompressoren zijn oliegeïnjecteerd. Met de juiste filters is het wel mogelijk om “technisch olievrije lucht” te produceren, zelfs met een oliegeïnjecteerde schroefcompressor. Of dit volstaat, is afhankelijk van uw toepassing.

Aandrijfsysteem

U hebt drie keuzemogelijkheden voor het aandrijfsysteem:

 • Riemaangedreven
 • Direct met vast toerental
 • Direct met frequentiesturing (toerentalgeregeld)

Riemaangedreven compressoren zijn scherper in prijs en makkelijker in onderhoud. Direct aangedreven schroefcompressoren zijn zuiniger met energie. Met frequentiesturing, is het energieverbruik nog lager.

Is energiebesparing belangrijk?

Overweeg dan de FLEX, de VARIABLE of de nieuwe V-Drive. Dit zijn allemaal frequentiegestuurde schroefcompressoren.

Daarnaast kan ook warmteterugwinning grote energiebesparingen opleveren.

Als de prijs en de onderhoudskosten meer doorwegen voor u, dan kan de BELT of de COMBI u zeker overtuigen.

Voor grote “base load” debieten zijn de GEAR/ de G-Drive en de DIRECT dan weer de beste keuze.

Met droger, persluchtketel, filters… of niet

De volgende opstellingen zijn mogelijk:

 • Enkel de compressor
 • Met of zonder aangebouwde of geïntegreerde persluchtdroger
 • Met of zonder ondergebouwde persluchtketel
 • Met of zonder diverse persluchtfilters

Sturing van de schroefcompressor

ALMiG biedt talrijke controllers aan. Dit gaat van eenvoudige maar efficiënte sturingen tot sturingen met toptechnologie die het mogelijk maakt om via intranet of internet met de schroefcompressor te communiceren. Het is ook mogelijk om verschillende schroefcompressoren met elkaar te laten samenwerken, zelfs met compressoren van andere merken.

Schottencompressoren

Een schottencompressor is een tussenvorm tussen zuigercompressoren en schroefcompressoren. Schottencompressoren zijn compacter, stiller en efficiënter dan zuigercompressoren. Ze zijn echter geen goede keuze als de druk hoger dan 7 bar wordt. Dan verliezen ze te veel aan efficiëntie waardoor het energieverbruik exponentieel stijgt.

Schottencompressoren zijn ook gevoelig voor slijtage op de interne dichtingen. In de praktijk worden schottencompressoren enkel ingezet voor vermogens onder de 30 kW.

Toebehoren en opties

Voor elk type compressor zijn er opties en toebehoren. Op elk type schroefcompressor vanaf 30 kW is er bijvoorbeeld de volgende optie mogelijk:

Hoe zuiver moet uw perslucht zijn?

Er zijn talrijke perslucht toebehoren om u toe te laten om de juiste luchtkwaliteit te bereiken: Persluchtfilters, drogers, ketels, ...

Uw sector

Wij bieden perslucht-oplossingen voor kleine, middelgrote en grote bedrijven in de volgende sectoren

Daarnaast willen we met onze aanpak ook bij KMO's voor een betrouwbare persluchtinstallatie zorgen.

Schrijnwerkers en houtbewerkers

Bedrijfszekerheid van de persluchtinstallatie is cruciaal voor schrijnwerkerijen en houtbewerkers

Meubelmakers en houtbewerkers gebruiken compressoren typisch voor de volgende processen:

 • Verlijmen van fineer of laminaat,
 • zagen, boren, frezen,
 • transport van panelen, ...

Vaak dient de perslucht voor het aandrijven van zuinig pneumatisch gereedschap. Hierdoor is het aantal draaiuren per jaar soms lager dan in andere sectoren. Toch moet ook de installatie in de hout- en meubelsector een grote bedrijfszekerheid bieden. Lijnstilstanden zijn immers duur.

Daarnaast kunnen ze geregeld grote energiebesparingen realiseren ondanks het kleinere verbruik aan perslucht. Bijvoorbeeld als de installaties verspreid zijn over verschillende gebouwen, waardoor de juiste dimensionering van de compressoren toch wat analyse vraagt en tot een grote besparing kan leiden. Om geluidsoverlast in de werkplaats te vermijden, opteren schrijnwerkers vaak voor een schroefcompressor eerder dan voor een zuigercompressor.

Verder zijn de klassiekers zoals lekdetectie en het vermijden van vocht in de perslucht ook in de houtbewerking van belang.

Al eens gedacht aan de COMBI, de BELT of de FLEX?

Betrouwbare perslucht in de chemische sector

Chemische processen zijn vaak complex en moeten zeer secuur worden bewaakt. Vandaar dat de betrouwbaarheid van de persluchtinstallatie soms nog meer doorweegt dan de energie-efficiëntie.

Bovendien zijn er vaak verschillende compressoren en drogers verspreid over de site, samen met een uitgebreid pijpleiding netwerk. Dit maakt efficiënt gebruik ingewikkelder en verhoogt natuurlijk ook het risico op lekken. Als een deel van de installatie dan ook nog blootgesteld is aan wisselende buitentemperaturen, vraagt de keuze van het juiste systeem en toebehoren een nog diepgaandere analyse.

Soms zijn er ook echte "tailor made" compressoren nodig voor specifieke toepassingen. Dan denken we bijvoorbeeld aan stoomaandrijving van de compressor.

ALMiG heeft hier betrouwbare en degelijke oplossingen voor. Firma's als BASF, Bayer, BP en Kronos Titan hebben al voor deze oplossingen gekozen.

Perslucht in de voedingssector

Of het nu over fijne charcuterie gaat of over pralines, gebak, bereide maaltijden of andere lekkernijen... De consument en de wetgever zijn een stuk veeleisender geworden naar de kwaliteit van de voeding. Enkele schandalen zoals de dioxinecrisis hebben daar zeker bij geholpen.

Voedingsproducenten besteden dan ook steeds meer aandacht aan de kwaliteit van hun producten. Daarom stellen ze ook steeds hogere eisen aan de kwaliteit van de perslucht. Dit is zeker het geval als de perslucht in direct contact komt met de voeding of de verpakking.

Enkele jaren geleden werd de internationale normering ISO 8573-1 opgesteld, waarbij “Oilfree Class Zero” de hoogste normering is. Kwalitatieve perslucht voor de voedingsindustrie voldoet aan deze normering.

In verschillende voedingsbedrijven is de kwaliteit van de perslucht kritisch omdat:

 • zelfs 0,001 % olie in de perslucht een volledige productie-batch onverkoopbaar kan maken
 • kostcontrole belangrijk is en perslucht duur kan zijn (zowel in aanschaf als in gebruik en onderhoud)
 • het vaak om zeer specifieke processen gaat die nauwkeurig moeten worden bekeken alvorens voor een bepaalde oplossing te kiezen
 • productiestilstanden duur zijn

Het spreekt voor zich dat de perslucht aan zware eisen moet voldoen, zoals

 • 100 % olievrije perslucht van Class Zero.
 • kostenefficiëntie. Verdoken kosten zitten vaak in dure filters, hoge kosten om het condensaat te behandelen, productiestilstanden door contaminatie,...
 • een zo laag mogelijk energieverbruik

Om aan de wensen van de klanten te voldoen heeft ALMiG de “LENTO”, SCROLL en TURBO-reeks ontwikkeld, een moderne reeks aan olievrije compressoren die aan de Class Zero norm voldoen en uitblinken door efficiëntie.

Vandaar dat gekende namen zoals Nestlé, Ospelt, Raps, Abraham, Gelita, Niehoffs Vaihinger, ... voor ALMiG kozen.

Olievrije perslucht voor brouwerijen en de ISO 8573-1 norm.

Brouwerijen stellen hogere eisen aan de kwaliteit van perslucht.Dit is zeker het geval als de perslucht in direct contact komt met de drank of de verpakking tijdens het productieproces.

Daarnaast hebben steeds meer brouwerijen aandacht voor het groene karakter van de persluchtproductie binnen het kader van ISO14001. Om de vereisten aan olievrije perslucht goed te kunnen definiëren werd enkele jaren geleden de internationale normering ISO 8573-1 opgesteld, waarbij “Oilfree Class Zero” de hoogste normering is.

In brouwerijen wordt perslucht typisch gebruikt:

 • om kruiden en gist te beluchten
 • voor pneumatisch transport van malt, suiker, ...
 • als spoelgas om CO2 te verwijderen
 • voor de controle van de kleppen
 • om vloeistoffen te verplaatsen
 • ...

Het spreekt voor zich dat de perslucht dan aan strenge eisen moet voldoen, zoals

 • 100 % olievrije perslucht van Class Zero.
 • kostenefficiëntie. Verdoken kosten zitten vaak in dure filters, hoge kosten om het condensaat te behandelen, productiestilstanden door contaminatie,...
 • een zo laag mogelijk energieverbruik

Om hieraan te voldoen, hebben klanten de keuze tussen de SCROLL, LENTO of TURBO reeks.Vandaar dat gekende namen zoals Fürstenberger Brewery, Alpirsbacher Klosterbräu, Kulmbacher brewery, Coca Cola Zwitserland, Romania Mineralwater Germany, Niehoffs Vaihinger, ... voor ALMiG kozen.

Carrossiers en garagisten

Pneumatische machines, spuitcabines, opblazen van banden, verpompen van vloeistoffen zijn allemaal toepassingen waarvoor een compressor gebruikt wordt.

Bij garagisten en carrosserie-bedrijven staat de compressor vaak in de werkplaats. Dit kan voor lawaaihinder zorgen indien het om een zuigercompressor gaat. Hebt u al eens aan een schroefcompressor gedacht? Wij hebben veel tevreden garagisten en carrossiers als klant omdat wij specifiek voor hen de juiste schroefcompressoren in ons aanbod hebben. Zij appreciëren daarbij vooral de volgende punten:

 • de compressor kan via een gewone deur binnen
 • doordat hij weinig geluid produceert, kan de compressor in de werkplaats geplaatst worden
 • hierdoor kan ook het leidingnetwerk korter (en goedkoper). Dit vermindert dan weer het risico op lekken
 • Specifieke prefilters om te vermijden dat de aangezogen lucht stofdeeltjes bevat
 • ...

Verschillende andere garagisten kozen voor de FLEX of de COMBI.

Gieterijen

Gieterijen zijn veeleisende werkomgevingen waar de betrouwbare en duurzame compressoren van ALMiG uitstekend tot hun recht komen.

Fijn stof en hoge omgevingstemperaturen in gieterijen kunnen de goede werking van de persluchtinstallatie ondermijnen.

Toch wordt perslucht in gieterijen voor veel verschillende toepassingen gebruikt. Vaak is het vormproces de meest kritische applicatie omwille van het piekverbruik, bijvoorbeeld om zand en poeder weg te blazen.

Opteren voor waterkoeling eerder dan voor luchtkoeling kan een goede keuze zijn in industriële gieterijen omwille van het fijn stof.

Zoals in verschillende andere sectoren is er een goede control unit nodig is als er verschillende compressoren staan, zodat ze efficiënt en zonder energieverlies met elkaar kunnen samenwerken.

Verwerking van steen en beton

Compressoren en accessoires voor perslucht bij de verwerking van steen en beton moeten vaak in moeilijke omstandigheden functioneren

Barre weersomstandigheden, grote onzuiverheden in de lucht en de specifieke werkomgeving in betoncentrales vormen voor de persluchtinstallatie soms een ware uitdaging.

Elke betoncentrale is verschillend. Daarom vraagt de keuze van de meest geschikte compressor en droger en het ontwerp van de volledige persluchtinstallatie dan ook de nodige aandacht.

Perslucht is cruciaal, bijvoorbeeld voor het regelen van de afsluiters of om de filters te reinigen.

Een goed persoonlijk advies kan de onderhoudskosten sterk verlagen, problemen voorkomen en de efficiëntie doen toenemen.

Verwerken van natuursteen, composiet of andere harde materialen vraagt dan weer om precisie en is onmogelijk zonder goed functionerende persluchtinstallatie. Betrouwbaarheid en een goede back-up zijn in deze sector geen overbodige luxe.

Voor KMO's

Investeren in een perslucht installatie is voor een KMO vaak een dubbele uitdaging. De perslucht noden zijn vergelijkbaar met die in grotere ondernemingen. Daarnaast zijn de kosten van de persluchtinstallatie en van de perslucht bijkomende aandachtspunten.

Afhankelijk van de sector, hebben ze een gelijkaardige problematiek als grotere bedrijven en daarnaast wegen voor kleinere ondernemingen de volgende punten soms zwaarder door:

 • de begininvestering moet aanvaardbaar zijn
 • soms is er plaatsgebrek
 • het onderhoud moet op een gebruiksvriendelijke en kostefficiënte manier kunnen verlopen
 • soms is er slechts sporadisch perslucht nodig. In dat geval is de keuze van de compressor cruciaal om duur onbelast gebruik te vermijden

 

Tekstblok

Een vraag?

Neem contact op! We helpen u graag verder.

main_form