Compressor kopen

Compressor kopen

Tips om de beste compressor te kiezen

Deze handige tips helpen u om de juiste compressor te kiezen voor uw specifieke toepassing.

U wil een compressor kopen en u hebt nagekeken waaraan hij moet voldoen om uw persluchtverbruikers comfortabel te laten werken. Hoe kiest u de juiste compressor voor uw toepassing?

Wanneer u een nieuwe compressor wilt kopen houdt u best rekening met de volgende factoren:

Lees deze handige tip om de juiste compressor te kiezen. Of bel/ mail ons of vul het contactformulier in. We helpen u graag!

Werkdruk van de compressor

De meeste industriële persluchtverbruikers hebben een druk tussen 7 en 13 bar nodig.

Bijna alle compressoren die we te koop aanbieden kunnen worden ingesteld voor een werkdruk van 5 tot 10 bar, verschillende types zijn standaard leverbaar met 13 bar werkdruk.

Heeft u 15 bar nodig? Ook hiervoor hebben we de juiste oplossing.

Als de gevraagde druk lager is dan 5 bar, kan u dit bekomen met een reduceerventiel zelfs als de compressor op een hogere werkdruk is ingesteld.

Persluchtbehoefte - debiet

Als u een bestaande compressor vervangt, weet u of het vermogen voldoende hoog was en kan u inschatten welk vermogen de nieuwe compressor moet hebben.

Voor nieuwe installaties of voor complexere situaties is het een goed idee om eerst een persluchtlekdetectie en een verbruiksmeting te laten uitvoeren voordat u de compressor kiest. Zo bent u zeker dat u de juiste compressor koopt. De verbruiksmeting maakt immers haarfijn duidelijk hoe hoog uw persluchtbehoefte is, hoe die evolueert in de tijd en of u het beste kiest voor een frequentiegestuurde compressor of voor een compressor met vaste draaisnelheid.

Aan de hand van het volgende stappenplan verkrijgt u handige inzichten in het gevraagde debiet:

  1. Bekijk in de documentatie van de fabrikant wat het persluchtverbruik is van elke persluchtverbruiker. Dit verbruik is uitgedrukt in liter/ minuut, m³/ minuut of m³/ uur.
  2. Reken alles om in dezelfde meeteenheid (1 m³/ uur = 16,67 liter/ minuut)
  3. Bekijk welke persluchtverbruikers u tegelijkertijd gaat gebruiken en tel het verbruik van deze apparaten bij elkaar op. Een voorbeeld: U gebruikt persluchtverbruikers A, B en C geregeld tegelijkertijd en samen vragen ze 3 m³/ min, persluchtverbuiker D wordt altijd apart gebruikt en vraagt 5 m³/min.
  4. De grootste som is het maximale debiet dat u nodig hebt (in ons voorbeeld 5 m³/min). Als u maar af en toe perslucht nodig hebt, kan het zinvol zijn om voor een compressor met een lager debiet te kiezen en die te combineren met een grotere persluchtketel.

Het vermogen van de compressor bepaalt in grote mate hoe groot de persluchtopbrengst per minuut is. Reken ongeveer 150 liter/ minuut per kW vermogen. Schroefcompressoren zijn wel efficiënter dan scroll, zuiger of schottencompressoren en brengen meer op per kW vermogen. Om de 5 m³/ min te leveren uit ons voorbeeld hebt u een compressor van ongeveer 33 kW nodig. De ALMiG G-Drive 30 levert bijvoorbeeld 5,88 m³/ min.

Welke compressor kan u best kopen wanneer u een vermogen nodig heeft van:

Moet u een olievrije of oliegesmeerde compressor kopen?

Wij bieden zowel olievrije als oliegesmeerde compressoren te koop aan. Maar welk type compressor moet u kopen voor uw specifieke situatie? De meeste industriële toepassingen maken gebruik van een oliegeïnjecteerde schroefcompressor of een oliegesmeerde zuigercompressor. Deze compressoren zijn goedkoper dan olievrije compressoren.

De olie in de compressor dient voor de smering, de afdichting en de koeling van het compressorblok. Hierdoor kunnen er kleine deeltjes olie in de perslucht terechtkomen. Filters (prefilter, microfilter, submicrofilter, actieve kool filter en sterielfilter) verwijderen de olie uit de perslucht en zorgen ervoor dat u kan voldoen aan de ISO 8573-1: 2010 Klasse 1 vereisten. De submicrofilter filtert de perslucht zodat die minder dan 0,01 mg olie per m³ bevat. Dit noemen we "technisch olievrij". Met een actieve koolfilter bereikt u zelfs 0,003 mg olie per m³. Voor gevoelige toepassingen, kan u voedingsgekeurde olie gebruiken.

Voor sommige sectoren zijn de vereisten voor het restgehalte aan olie nog strenger. Bijvoorbeeld: farmaceutische industrie, voedingsindustrie, ziekenhuizen, cosmetica, elektronica, chemische industrie, ... Deze sectoren kiezen het beste voor een olievrije compressor. Hierdoor kan u voldoen aan de strengste vereisten: ISO 8573-1: 2010 Klasse 0. Voorzichtigheid blijft wel belangrijk: de aangezogen lucht kan immers nog olie of olie-aerosol bevatten, de perslucht dus ook. Test regelmatig de zuiverheid van de perslucht en voorzie de nodige filters.

De meest geschikte compressor technologie

Welk type compressor is het meest geschikt voor mijn toepassing?

  • turbocompressor,
  • scrollcompressor,
  • zuigercompressor,
  • schroefcompressor,
  • schottencompressor.

Hieronder leest u voor welke toepassingen deze types van compressoren het meest geschikt zijn.

Turbocompressoren

Turbocompressor

Een Turbocompressor kopen is een goed idee als u

  • continu, 24u/24u dezelfde constante debieten nodig heeft
  • veel perslucht nodig heeft. Reken op een vermogen van minstens 200 kW voor een Turbocompressor

Als u niet aan deze twee voorwaarden voldoet is kiezen voor een turbocompressor geen optie, ook al is deze compressor nog zo energiezuinig en levert hij 100% olievrije perslucht.

Scrollcompressor
Scroll compressor

Scrollcompressor

In tegenstelling tot de Turbocompressor, is de Scrollcompressor alleen geschikt voor lagere behoeften aan perslucht (tot max. 1,64 m³/min bij 8 bar).

Als u niet continu perslucht nodig heeft en uw perslucht olievrij moet zijn, is de Scroll compressor de ideale compressor voor u. De scroll compressor is bovendien de stilste compressor in ons assortiment en daarom perfect om vlak naast de werkplaats te staan. Bovendien levert hij 100 % olievrije perslucht. Dit maakt hem geschikt voor labo's, medische toepassingen en hoogtechnologische sectoren.

Door de bijzondere technologie is de scroll compressor duurder in aankoop dan een zuiger- of schroefcompressor. De onderhoudskosten van de scroll compressor zijn wel laag.

In vergelijking met de robuuste schroefcompressor heeft deze compressor een kortere levensduur.

Pistoncompressor

Zuigercompressor

Een zuigercompressor is de geschikte oplossing als:

  • u minder dan 500 draaiuren per jaar hebt
  • u de compressor met tussenperiodes gebruikt, bijvoorbeeld enkel in “het seizoen” of “enkele dagen per maand”
  • u de compressor kortstondig gebruikt, met een maximum van +/- 30 minuten per uur. Tussen de cycli moet de compressor afkoelen.
  • het energieverbruik niet zo belangrijk is
  • het geluidsniveau geen grote rol speelt.

Dit type compressor is gebaseerd op een oudere technologie en wordt in de volksmond vaak "een gewone compressor" of "pistoncompressor" genoemd. Voor sommige toepassingen blijft hij de beste oplossing. We bieden al zuigercompressoren vanaf 0,5 kW. Er zijn zowel olievrije als oliegesmeerde zuigercompressoren.

Schroefcompressor

Schroefcompressor

Kies voor een schroefcompressor als:

  • u meer dan 500 draaiuren per jaar heeft. Een schroefcompressor is ook geschikt voor volcontinu gebruik (8.000 draaiuren/ jaar)
  • u energieverbruik belangrijk vindt
  • een zuigercompressor onvoldoende debiet kan leveren voor uw toepassing
  • u wisselend persluchtverbruik heeft, zodat de compressor vaak moet aan/ uitschakelen.
  • het geluidsniveau van de compressor belangrijk is. Een schroefcompressor is aanmerkelijk stiller dan een zuigercompressor.

We bieden schroefcompressoren te koop aan vanaf 3 kW tot 500 kW. Schroefcompressoren worden courant ingezet tot 13 bar werkdruk, in sommige gevallen tot 15 bar. Ze zijn efficiënter dan de schottencompressoren (tot 20% efficiënter) en zuigercompressoren. Vooral op de hogere drukken (boven de 7 bar) is het efficiëntieverschil met de schottencompressor groot. Neem een kijkje in ons ruime aanbod schroefcompressoren, of lees meer over de werking van een schroefcompressor.

 

Schottencompressoren

Een schottencompressor is een tussenvorm tussen zuigercompressoren en schroefcompressoren. Schottencompressoren zijn compacter, stiller en efficiënter dan zuigercompressoren. Als u meer dan 7 bar druk nodig hebt, is het beter om voor een zuigercompressor of schroefcompressor te kiezen. Schottencompressoren zijn minder efficiënt vanaf 7 bar, wat uw energieverbruik exponentieel zal doen stijgen.

Schottencompressoren zijn ook gevoelig voor slijtage op de interne dichtingen. In de praktijk worden schottencompressoren enkel ingezet voor vermogens onder de 30 kW.

Persluchtbehoefte - frequentiesturing of vaste draaisnelheid

Als uw persluchtverbruik schommelt en vrij hoog ligt, bereken dan of u goedkoper af bent door met een frequentiegestuurde compressor te werken. Die is duurder bij de aanschaf maar verbruikt tot 30% minder energie doordat hij het gevraagde persluchtverbruik volgt en niet in nullast moet draaien.

Vaak betaalt de lagere energierekening al na één jaar het verschil in aankoopprijs terug.

Toebehoren en opties

Voor elk type compressor zijn er opties en toebehoren, zoals het type sturing, extra filters, geïntegreerde droger en persluchtvat of niet.

Voor grotere compressoren kan u voor Energieterugwinning als optie kiezen om energie te besparen. Voor compressoren vanaf 30 kW is er vaak ook de keuze tussen luchtkoeling en waterkoeling

Hoe zuiver moet uw perslucht zijn?

Er zijn talrijke perslucht toebehoren om u toe te laten om de juiste luchtkwaliteit te bereiken: Persluchtfilters, drogers, ketels, ...

Als uw toepassing zeer droge perslucht vereist, kies dan voor een adsorptiedroger in plaats van een koeldroger.

Hebt u 100% olievrije perslucht nodig? Kies dan voor een olievrije compressor zoals de scroll, turbo of lento compressor of ga voor "technisch olievrije perslucht" met de juiste filterset, inclusief actief carbonfilter.

Voor de zuiger- en de schroefcompressor kan u kiezen tussen de oliegeïnjecteerde en de olievrije types.

De juiste compressor kiezen voor uw sector

EA Technical services biedt een zeer divers aanbod compressoren te koop aan. Wilt u weten welke compressor u het beste kan kopen voor uw specifieke sector?

Als u nog twijfelt welke compressor u het beste aankoopt, neem dan contact op met onze specialisten. Ze staan u graag bij om de juiste compressor te kopen.

Tekstblok

Een vraag?

Neem contact op! We helpen u graag verder.

Contactformulier