Drukvaten voor compressoren

Drukvat voor compressoren

Kies de juiste persluchtketel

Een drukvat bij de compressor is een energiezuinige en goedkope manier om een vlotte persluchttoevoer te garanderen. In deze tip bekijken we hoe u de inhoud van de persluchtketel kan berekenen en met welke factoren u het beste rekening houdt om het juiste drukvat te selecteren.

Drukvat bij de compressor: nut

Het drukvat bij de compressor slaat de perslucht op voor toekomstig gebruik, op de juiste druk.

Dit biedt de volgende voordelen:

  • Het drukvat zorgt ervoor dat u ook bij piekverbruik voldoende perslucht op de juiste druk krijgt, zonder dat u daarvoor een zwaardere compressor aan hoeft te schaffen.
  • Als u een wisselend persluchtverbruik heeft en geen drukvat bij de compressor zet, moet de compressor frequent schakelen van belast naar onbelast en omgekeerd. De persluchtketel zorgt ervoor dat deze omschakeling minder nodig is. Het resultaat is een lager energieverbruik en een langere levensduur voor uw compressor.
  • Bij een zuigercompressor is een drukvat onmisbaar om de pulserende luchtdebieten af te vlakken.
  • Als u het drukvat voor de droger plaatst, koelt de perslucht af in het drukvat en condenseert het vocht. Dit verhoogt de efficiëntie van de persluchtdroger doordat de binnenkomende perslucht afgekoeld en gedeeltelijk gedroogd is. Het vocht uit het drukvat laat u gewoon wegvloeien via een manueel of automatisch aflaatventiel.

Persluchtketel – de inhoud bepalen

Er zijn verschillende formules om te berekenen hoe groot de inhoud van uw persluchtketel moet zijn. Het meest praktische is om de inhoud te baseren op ervaring of een vuistregel toe te passen:

  • Voor een schroefcompressor: inhoud van de persluchtketel in m³ = 0,3 x debiet van de zwaarste compressor in m³/minuut
  • Voor een zuigercompressor: inhoud van de persluchtketel in m³ = 0,4 x debiet van de zwaarste compressor in m³/minuut

Als uw persluchtverbruik constant en gelijkmatig is, hebt u een minder grote persluchtketel nodig dan bij toepassingen met piekverbruik. Om de inhoud van de persluchtketel gedetailleerd te berekenen, hebben we de volgende gegevens nodig:

  • de maximum druk in uw persluchtinstallatie
  • de minimum druk die de persluchtverbruikers nodig hebben
  • het drukverlies op het persluchtnetwerk. Dit is typisch 0,1 à 0,5 bar bij een goed onderhouden netwerk
  • het drukverlies door de droger. Reken op 0,2 à 0,8 bar afhankelijk van het type droger
  • het drukverlies door de filters
  • het toegestane aantal motorcycli per uur van de compressor. Dit hangt samen met het vermogen van de compressor en is typisch +/- 30 cycli per uur voor compressoren tot 7 kW en +/- 5 cycli per uur voor een compressor van 200 kW
  • het debiet van de compressor in m³/min
  • het debiet dat u nodig hebt
  • piekverbruik: duur, frequentie en volume
  • type compressor
  • diameter en lengte van het persluchtnetwerk

U vindt bij ons persluchtketels van 50 liter, 200 liter, 270 liter, 500 liter, 900 liter en 1000 liter courant op voorraad. Voor grotere persluchtketels is de levertermijn doorgaans enkele weken.

Drukvat voor perslucht – wat is de maximum druk?

In de industrie is de gangbare maximale druk voor een drukvat voor perslucht 11 bar of 16 bar. Uiteraard moeten het veiligheidsventiel, de manometer en de andere fittings zijn afgestemd op deze druk.

Zorg ervoor dat de maximale druk die het drukvat aankan minstens 1 bar hoger is dan de druk van de perslucht. Indien u werkt met een druk van 10 bar, volstaat een drukvat van 11 bar. Werkt u met 13 bar, moet u een drukvat van 16 bar kiezen voor uw perslucht.

Volg ook nauwkeurig de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant over de minimum en maximum temperatuur, de plaats van het drukvat enzovoort.

Materiaal van het persluchtreservoir

Kiest u voor een gelakt of een verzinkt drukvat? En is een Vitroflex-behandeling aan de binnenzijde nuttig voor uw toepassing?

Een verzinkt persluchtreservoir is een beetje duurder dan een gelakte versie maar gaat ook langer mee omdat de verzinking het persluchtreservoir corrosiebestendig maakt. De verzinking gebeurt in een warm bad (“Hot dipped galvanized”), waarbij zowel de binnen- als de buitenkant gegalvaniseerd worden met een dikke zinklaag.

Plaatst u het drukvat voor de droger, dan is een verzinkt exemplaar een must om corrosievorming te vermijden. Perslucht bevat immers een grote hoeveelheid water.

Als de perslucht in contact komt met voeding, kies dan een persluchtreservoir met vitroflex-behandeling.

Drukvat voor perslucht die in contact komt met voeding

Als de perslucht in contact komt met voeding of mensen, is een Vitroflex behandeling van het drukvat de oplossing. Hiervoor wordt het drukvat eerst zuiver gemaakt. Daarna brengen elektrostatische pistolen een epoxy hars aan die in de oven op 240°C wordt afgebakken. Deze gecertificeerde behandeling zorgt voor een sterke resistentie tegen corrosieve producten en maakt het drukvat geschikt voor perslucht die in contact komt met voeding.

Droge of natte persluchtketel

Waar plaatst u best de persluchtketel?

Een “natte persluchtketel” staat vlak na de compressor en voor de droger. De perslucht komt uit de compressor, gaat dan via de bovenkant van het drukvat naar de prefilter en van daaruit naar de persluchtdroger.

De voordelen hiervan zijn:

  • Overtollig water en partikels zakken naar de bodem van de persluchtketel en komen niet in de prefilter en de persluchtdroger. Dit verhoogt de efficiëntie van de prefilter en van de droger. Via het aflaatventiel laat u het water en vuil weglopen uit het drukvat.
  • De compressor heeft een rustigere werking doordat er minder drukval is.

Een “droge persluchtketel” wordt na de droger geïnstalleerd en ontvangt perslucht die al gedroogd én een eerste keer gefilterd is.

Voordelen:

  • De perslucht uit de droge persluchtketel is klaar voor gebruik. Bij piekverbruik werkt dit comfortabel.
  • De capaciteit van de droger hoeft geen rekening te houden met piekverbruik.

Plaats in grotere persluchtsystemen met schommelend verbruik zowel een natte als een droge persluchtketel. Bij constant persluchtverbruik volstaat een natte persluchtketel.

Horizontale of verticale persluchtketel

De meeste maten van persluchtketels zijn zowel horizontaal als verticaal te verkrijgen. Doordat de meeste klanten kiezen voor een verticale persluchtketel, zijn deze iets goedkoper dan de horizontale ketels. Er is geen kwaliteitsverschil tussen beiden. De keuze hangt af van de beschikbare ruimte.

Extra drukvat voor de compressor

Hebt u last van drukverlies op het persluchtnet? Bijvoorbeeld doordat u een grote persluchtinstallatie heeft of doordat u een bijkomende machine met hoog persluchtverbruik hebt geïnstalleerd?

Installeer dan een extra drukvat bij de compressor. Een goede plaats voor de bijkomende persluchttank is op het einde van de lijn of naast de grotere machine.

Dit extra drukvat zorgt ervoor dat u de grotere verbruiken kan opvangen.

Houd uw persluchtketel in conditie

Laat dagelijks het condenswater uit de persluchtketel vloeien. Water stapelt zich verbazend snel op en vermindert de capaciteit van het persluchtreservoir. Op die manier zorgt u ervoor dat uw persluchtketel bij blijft dragen voor een vlotte en energiezuinige persluchtvoorziening.

Bekijk onze persluchtvaten.

Tekstblok

Een vraag?

Neem contact op! We helpen u graag verder.

Contactformulier