Vocht in perslucht

Vocht in uw perslucht?

7 handige tips voor droge perslucht

Droge perslucht ...

Een koeldroger of adsorptiedroger droogt de perslucht en garandeert een bepaald drukdauwpunt. Zo krijgt u de droge lucht die uw toepassing nodig heeft.

Wil u drogere perslucht? Zonder grote investering of energiekosten? Pas dan de tips uit dit artikel toe om uw perslucht zo droog mogelijk te maken.

Goede redenen om met droge perslucht te werken   

Perslucht & het drukdauwpunt - de gevolgen   

Een laag drukdauwpunt en een zo laag mogelijke kost - 7 tips voor droge perslucht   

Perslucht - Waar en hoe water elimineren uit uw perslucht?   

Het verwijderde water - Wat doet u er mee?   

Goede redenen om met droge perslucht te werken

Corrosie door vocht in perslucht

Lucht bevat waterdamp, perslucht dus ook.

Perslucht is samengeperste lucht en bevat in een even groot volume meer waterdamp dan gewone lucht. Bij een temperatuurdaling of onder druk condenseert de waterdamp en wordt het vloeibaar water. Water in perslucht kan aanleiding geven tot:

  • Corrosie van pneumatisch gereedschap, stalen leidingen en het persluchtvat
  • Bevriezing van persluchtleidingen, vooral als die buiten liggen en tijdens de winter
  • Bacteriële besmetting. Hoge luchtvochtigheid is een goede voedingsbodem voor micro-organismes
  • Eindresultaat van lagere kwaliteit voor sommige toepassingen, zoals “belletjes” in lakwerk, samenklontering van voedingsmiddelen enzovoort

Perslucht & het drukdauwpunt - de gevolgen

Het drukdauwpunt is de temperatuur waarbij de waterdamp in de perslucht condenseert en zich omzet in water (bij een bepaalde druk, bijvoorbeeld 7 bar).

  • Is de omgevingstemperatuur hoger dan het drukdauwpunt, dan vormt er zich geen water in de perslucht (enkel waterdamp)
  • Is de omgevingstemperatuur lager dan het drukdauwpunt, dan zet de waterdamp zich om in water...

Hoe lager het drukdauwpunt, hoe droger de perslucht.

Als uw drukdauwpunt te hoog is en er bijgevolg te veel vocht in de perslucht zit, kan u dat oplossen door een persluchtdroger te plaatsen na de compressor. Een droger adsorbeert het vocht uit de lucht en voert het overtollige water af. Hierdoor daalt het drukdauwpunt en krijgt u drogere lucht.

Hoe hoger de druk, hoe hoger het drukdauwpunt. Als u met een hogere druk werkt, moet u dus een droger met grotere capaciteit voorzien.

Een voorbeeld:

Stel, uw koeldroger garandeert een drukdauwpunt van 3°C bij 7 bar.

 

  • Als de omgevingstemperatuur hoger is dan 3°C en de perslucht op maximum 7 bar geleverd wordt, vormt er zich geen water in de perslucht.
  • Als de omgevingstemperatuur daalt onder de 3°C of als de druk in de perslucht hoger is dan 7 bar, vormt er zich wel water.

 

Een laag drukdauwpunt? En een zo laag mogelijke kost? - 7 tips voor droge perslucht

Droge perslucht met lage kost - tips

Hoe bereikt u een laag drukdauwpunt met zo laag mogelijke investerings- en energiekosten?

  1. Welk drukdauwpunt heeft u nodig voor uw toepassing? Vaak is +3°C voldoende. In de volgende gevallen zal het te bereiken drukdauwpunt toch lager liggen:
    • De persluchtleidingen liggen (gedeeltelijk) buiten
    • Het persluchtvat of een persluchtverbruiker ligt buiten
    • Uw toepassing vraagt extra droge perslucht
  2. Wil u nieuwe persluchtleidingen aanleggen of wil u ze vervangen? Kijk dan of u ze op warmere plaatsen kan leggen. Bijvoorbeeld binnen in plaats van buiten.
  3. Hebt u echt die hoge druk nodig? Als u de werkdruk wat lager kan instellen, verlaagt het drukdauwpunt vanzelf.
  4. Kies de juiste droger: koeldroger of adsorptiedroger. Een adsorptiedroger bereikt een lager drukdauwpunt dan een koeldroger, maar hij verbruikt ook meer energie en is duurder.
  5. Als u een adsorptiedroger nodig heeft, vergelijk dan de koude regenererende versie met de warmte regenererende versie. Soms compenseren de lagere energiekosten de meerprijs voor een warm-regenererende versie ruimschoots.
  6. Installeer het persluchtvat vóór de droger. Doordat de lucht in het persluchtvat afkoelt, vormt er zich condens. Dit condens kan u goedkoop uit het persluchtvat verwijderen met een aflaatventiel op het laagste punt van het vat. Kies in dit geval wel voor een verzinkt of gegalvaniseerd persluchtvat om corrosie aan de binnenzijde te voorkomen.
  7. Evacueer water uit de perslucht op alle punten waar dit mogelijk is.

Nog een laatste opmerking om af te ronden: De aanvoer van de lucht naar de compressor is het best zo koud mogelijk (maar wel boven de 5°C) omdat koude lucht minder vocht bevat dan warme. Als u de mogelijkheid hebt om koudere lucht aan te zuigen is dit dus een aanrader. Bovendien geeft dit een grotere energie-efficiëntie tijdens de compressie.

Perslucht - Waar en hoe water elimineren uit uw perslucht?

Onmiddellijk na de compressie bevat perslucht “onzuiverheden” zoals vocht, kleine partikels en residu-olie. Lijnfilters en drogers verwijderen deze onzuiverheden uit de perslucht en zorgen zo voor de gewenste luchtkwaliteit.

Filters verwijderen deeltjes maar ook vocht uit de perslucht. Dit vocht wordt afgevoerd door condensaat aflaatventielen onderaan de filters. Afwaterleidingen brengen dit condenswater naar een centrale “opvangbak”, de olie/water-afscheider. Die zuivert het water op een milieuvriendelijke manier.

De volgende persluchtaccessoires verwijderen vocht uit de perslucht:

 

  • De nakoeler in de compressor zelf. De nakoeler koelt de perslucht af. Hierdoor condenseert het vocht in water, dat u kan afvoeren met een aflaatventiel. Niet alle compressoren hebben een nakoeler.
  • De cycloonseparator, ook waterseparator genoemd: voor “het ruwe werk”, voor de droger De cycloonseparator kan na de compressor gemonteerd worden en verwijdert deeltjes en water uit de perslucht met een vortex stroom. Een waterafscheider gebruikt dus geen filters. De perslucht kan u daarna nog verder zuiveren met filters en drogers.
  • Het persluchtvat. De perslucht koelt af in het persluchtvat, zodat vocht zich omzet in water dat u weer kan afvoeren met een aflaatventiel.
  • Automatishe aflaatventielen verwijderen autonoom het water uit de ketel en de droger. Ze worden na het persluchtvat en na de droger gemonteerd. Synoniemen voor aflaatventiel zijn: drain, condensaat aftap, condensaat aftapventiel.
  • Voorzie steeds enkele aflaatventielen op de laagste punten van uw persluchtnet om eventueel condensvocht te verwijderen.
  • De persluchtdroger droogt de lucht verder tot het gewenste drukdauwpunt.

 

Het verwijderde water – wat doet u ermee?

Het water dat u uit de perslucht verwijdert is vervuild met olieresten en deeltjes. U kan het via condensaataflaatventielen en een afwatersysteem verzamelen op één centraal punt. Hier zuivert de olie/ water-afscheider de olieresten eruit. Deze olieresten worden gezuiverd door een filter. Het gezuiverde water stroomt door naar een ander vat. Vervang de filter van de olie/ waterafscheider jaarlijks. U kan het gezuiverde water uit de olie/water-afscheider gewoon lozen.

Nog vragen? We helpen u graag!

Tekstblok

Een vraag?

Neem contact op! We helpen u graag verder.

Contactformulier