Werking van de schroefcompressor

Werking van de schroefcompressor

De werking van de schroefcompressor en de verschillende uitvoeringen van schroefcompressoren

De schroefcompressor, hoe werkt het?

Het schroefblok van de schroefcompressor bestaat uit twee schroefvormige rotoren die in elkaar grijpen.

De lobben van de mannelijke rotor en de groeven van de vrouwelijke rotor vallen in elkaar. De lucht komt binnen via de opening aan de ingang. De lob draait voorbij deze opening en vormt daardoor een afgesloten compressiekamer.

Door de schroefbeweging verkleint de lob de ruimte in de groef en comprimeert hij de lucht. De druk neemt toe gedurende de draaiende beweging.

De inwendige druk in de schroefcompressor is wel steeds hetzelfde, onafhankelijk van de druk na het compressorelement, en hangt enkel af van de constructie (“vaste drukverhouding”).

Door de compressie wordt de lucht verwarmd tot +/- 200°C. Een koeler koelt de lucht voor hij in het persluchtnet terechtkomt.

Smering van de schroefcompressor

Tijdens de compressie wordt er olie geïnjecteerd in het schroefblok. Dit zorgt voor de afdichting, de permanente koeling en smering door het oliecircuit. Hierdoor kan de compressor continu draaien zonder oververhitting. Een oliegeïnjecteerde schroefcompressor is dus geschikt voor intensief gebruik.

EA technical Services biedt ook olievrije schroefcompressoren aan. Hierbij wordt er geen olie maar water in het schroefblok geïnjecteerd.

De Lento is 100 % olievrij, de andere schroefcompressoren zijn oliegeïnjecteerd. Met de juiste filters is het wel mogelijk om “technisch olievrije lucht” te produceren, zelfs met een oliegeïnjecteerde schroefcompressor. Of dit volstaat, is afhankelijk van uw toepassing.

Meer informatie over olievrije schroefcompressoren.

Aandrijfsysteem van de schroefcompressor

Er zijn drie keuzemogelijkheden voor het aandrijfsysteem van de schroefcompressor:

  • Riemaangedreven
  • Directe koppeling
  • Direct met tandwiel overbrugging

Riemaangedreven compressoren zijn scherper in prijs en makkelijker in onderhoud. Direct aangedreven schroefcompressoren zijn zuiniger met energie.

Schroefcompressor met vaste draaisnelheid of met frequentiesturing

Een schroefcompressor met vaste draaisnelheid, draait met een continu vast toerental. Bij wisselende behoefte aan perslucht is de schroefcompressor met vast toerental niet energie-efficiënt omdat de motor bij elke stilstand nog even moet blijven draaien.

Een groot persluchtvat kan de schommelingen in behoefte opvangen. Maar de technologie van de schroefcompressor is ook geschikt om te combineren met frequentiegestuurde motoren (variabel toerental). Door het toerental voortdurend aan te passen aan de persluchtbehoefte verbruikt de compressor enkel de energie die nodig is.

Dit leidt tot grote energiebesparingen van 20 à 30%. Bovendien zorgt een schroefcompressor met variabele snelheid ervoor dat de werkdruk constant kan blijven, zelfs bij hogere behoefte aan perslucht. U kan de druk zelf instellen tussen 5 en 13 bar.

De motor van een schroefcompressor met frequentiesturing start ook zachter op waardoor duur piekverbruik vermeden wordt (geen hoge startstromen).

Wil u een schroefcompressor kopen? Lees dan deze tip!

Tekstblok

Een vraag?

Neem contact op! We helpen u graag verder.

Contactformulier