Compressor kiezen

Compressor kopen

Tips om de beste compressor te kiezen

Wil u een compressor kopen? Met deze handige tips kan u de beste compressor kiezen voor uw toepassing.

U wil een nieuwe compressor kopen en u hebt nagekeken waaraan de nieuwe compressor moet voldoen om uw persluchtverbruikers comfortabel te laten werken. Maar hoe kiest u de juiste compressor voor uw toepassing?

Lees onze handige tips om de juiste compressor te kiezen. Of bel/ mail ons of vul het contactformulier in. We helpen u daar graag mee.

De meest geschikte compressor technologie

Als u een compressor wilt kopen, houdt u best rekening met verschillende factoren. De eerste vraag is: Welk type compressor is het beste geschikt voor mijn toepassing? De meest gangbare technologieën zijn:

 • de turbocompressor,
 • de scrollcompressor,
 • de zuigercompressor,
 • de schroefcompressor,
 • de schottencompressor.

Wil u weten voor welke toepassingen deze types van compressoren het meest geschikt zijn? Lees dan zeker verder.

Turbocompressor

Turbocompressoren

Een Turbocompressor kopen is een goed idee als u

 • continu, 24u/24u dezelfde constante debieten nodig heeft
 • veel perslucht nodig heeft. Reken op een vermogen van minstens 200 kW voor een Turbocompressor

Als u niet aan deze twee voorwaarden voldoet is kiezen voor een turbocompressor geen optie, ook al is deze compressor nog zo energiezuinig en levert hij 100% olievrije perslucht.

Scrollcompressor

Scrollcompressor
Scroll compressor

In tegenstelling tot de Turbocompressor, is de Scrollcompressor alleen geschikt voor lagere behoeften aan perslucht (tot max. 1,64 m³/min bij 8 bar).

Als u niet continu perslucht nodig heeft en uw perslucht olievrij moet zijn, is de Scroll compressor de ideale compressor voor u. De scroll compressor is bovendien de stilste compressor in ons assortiment en daarom perfect om vlak naast de werkplaats te staan. Bovendien levert hij 100 % olievrije perslucht. Dit maakt hem geschikt voor labo's, medische toepassingen en hoogtechnologische sectoren.

Door de bijzondere technologie is de scroll compressor duurder in aankoop dan een zuiger- of schroefcompressor. De onderhoudskosten van de scroll compressor zijn wel laag.

In vergelijking met de robuuste schroefcompressor heeft deze compressor een kortere levensduur.

Zuigercompressor

Pistoncompressor

Een zuigercompressor is de geschikte oplossing als:

 • u minder dan 500 draaiuren per jaar hebt
 • u de compressor met tussenperiodes gebruikt, bijvoorbeeld enkel in “het seizoen” of “enkele dagen per maand”
 • het energieverbruik niet zo belangrijk is
 • het geluidsniveau geen grote rol speelt.

De zuigercompressor is gebaseerd op een oudere technologie en wordt in de volksmond vaak "een gewone compressor" of "pistoncompressor" genoemd. Voor sommige toepassingen blijft hij de beste oplossing. We bieden al zuigercompressoren vanaf 0,5 kW. Er zijn zowel olievrije als oliegesmeerde zuigercompressoren.

Schroefcompressor

Schroefcompressor

Kies voor een schroefcompressor als:

 • u meer dan 500 draaiuren per jaar heeft. Een schroefcompressor is ook geschikt voor volcontinu gebruik (8.000 draaiuren/ jaar)
 • u energieverbruik belangrijk vindt
 • een zuigercompressor onvoldoende debiet kan leveren voor uw toepassing
 • u wisselend persluchtverbruik heeft, zodat de compressor vaak moet aan/ uitschakelen.
 • het geluidsniveau van de compressor belangrijk is. Een schroefcompressor is aanmerkelijk stiller dan een zuigercompressor.

We hebben schroefcompressoren in ons aanbod vanaf 3 kW tot 500 kW. Schroefcompressoren worden courant ingezet tot 13 bar werkdruk, in sommige gevallen tot 15 bar. Ze zijn efficiënter dan de schottencompressoren (tot 20% efficiënter) en zuigercompressoren. Vooral op de hogere drukken (boven de 7 bar) is het efficiëntieverschil met de schottencompressor groot. Neem een kijkje in ons ruime aanbod schroefcompressoren, of lees meer over de werking van een schroefcompressor.

Schottencompressoren

Een schottencompressor is een tussenvorm tussen zuigercompressoren en schroefcompressoren. Schottencompressoren zijn compacter, stiller en efficiënter dan zuigercompressoren. Als u meer dan 7 bar druk nodig hebt, is het beter om voor een zuigercompressor of schroefcompressor te kiezen. Schottencompressoren zijn minder efficiënt vanaf 7 bar, wat uw energieverbruik exponentieel zal doen stijgen.

Schottencompressoren zijn ook gevoelig voor slijtage op de interne dichtingen. In de praktijk worden schottencompressoren enkel ingezet voor vermogens onder de 30 kW.

Toebehoren en opties

Voor elk type compressor zijn er opties en toebehoren, zoals het type sturing, extra filters, geïntegreerde droger en persluchtvat of niet.

Voor grotere compressoren kan u voor Energieterugwinning als optie kiezen om energie te besparen. Voor compressoren vanaf 30 kW is er vaak ook de keuze tussen luchtkoeling of waterkoeling

Hoe zuiver moet uw perslucht zijn?

Er zijn talrijke perslucht toebehoren om u toe te laten om de juiste luchtkwaliteit te bereiken: Persluchtfilters, drogers, ketels, ...

Als uw toepassing zeer droge perslucht vereist, kies dan voor een adsorptiedroger in plaats van een koeldroger.

Hebt u 100% olievrije perslucht nodig? Kies dan voor de juiste filterset, inclusief actief carbonfilter of koop een olievrije compressor. De scroll en turbocompressor zijn steeds olievrij. Voor de zuiger- en de schroefcompressor kan u kiezen tussen de oliegeïnjecteerde en de olievrije types.

De juiste compressor kiezen voor uw sector

Wij bieden perslucht-oplossingen voor de volgende sectoren

Als u nog twijfelt welke compressor u moet kiezen, neemt u best even contact op met onze specialisten. Ze staan u graag bij om de juiste compressor te kopen.

Tekstblok

Een vraag?

Neem contact op! We helpen u graag verder.

Contactformulier