Luchtfilter

Filterpatronen

Luchtfilters Oliefilters Olieafscheiders

Filters in de compressor: types

Een schroefcompressor heeft 3 soorten ingebouwde filters: De luchtfilter, de oliefilter en de olieafscheider. Een zuigercompressor heeft enkel een lucht- en een oliefilter.

De luchtfilter

De luchtfilter zuivert de aangezogen lucht en zorgt ervoor dat de compressor “zuivere lucht” binnenkrijgt. Belangrijk want de compressor perst de lucht samen, wat de concentratie van vervuilende deeltjes verhoogt.

Vervang de filtercartouches regelmatig zodat de kwaliteit van de perslucht goed blijft en de compressor beschermd wordt tegen vroegtijdige slijtage. We vervangen de luchtfilter bij het onderhoud, volgens de richtlijnen van de fabrikant.

Als de omgeving waarin de compressor moet werken bijzonder veel stof bevat, plaatsen we een luchtfilter met grotere capaciteit.

De oliefilter

De oliefilter zorgt ervoor dat de olie in de compressor zuiver blijft en filtert kleine deeltjes eruit.

Dit is noodzakelijk om een goede werking van de compressor te garanderen. Kleine deeltjes die bijvoorbeeld in het schroefblok terecht zouden komen kunnen de compressor beschadigen.

Het filterpatroon wordt bij het onderhoud vervangen.

De olieafscheider

Tijdens de compressiecyclus, wordt olie met perslucht vermengd.

De olieafscheider in de compressor verwijdert deze olie weer uit de perslucht. De olie wordt telkens opnieuw gebruikt bij de volgende compressie-cyclus.

Vervang de olieafscheider regelmatig. Volgens de richtlijnen van de fabrikant gebeurt dit het best om de 2.000, 3.000 of 4.000 draaiuren.

Tip: Bespaar kosten door verzadigde filterpatronen tijdig te vervangen

Vervang verzadigde filters zo snel mogelijk om de kost van de perslucht onder controle te houden . Slecht werkende filters kunnen grote schade veroorzaken aan bijvoorbeeld uw pneumatische sturingen (die zuivere lucht nodig hebben). Bovendien veroorzaken vuile filters een drukval.

Kost van vervuilde filters - Een voorbeeld

Een voorbeeld van de extra energiekosten van een drukval van 0,5 bar, veroorzaakt door vervuilde filters.

  • Als een compressor van 200 kW met 6000 draaiuren per jaar 0,5 bar extra druk moet produceren om de gevraagde werkdruk te kunnen leveren,
  • betekent dit jaarlijks een extra verbruik van 54.000 kWh,
  • wat toch al gauw +/- 10.000 euro kost.

Een nieuw filterpatroon is een stuk goedkoper!

Tekstblok

Een vraag?

Neem contact op! We helpen u graag verder.

Contactformulier